Zo kies je de beste verf

Een fris kleurtje, een glimmende lak of een beschermende laag op je houten meubels; een beetje verf doet wonderen. Maar voor de perfecte afwerking, is de keuze voor de beste verf heel belangrijk. Grottendieck Bezuidenhout zet de belangrijkste projecten en verfsoorten op een rij. Staat jouw idee er niet tussen? Neem dan vooral contact op!

Om de juiste verf te kiezen, houd je rekening met de drager, de omstandigheden en het gewenste eindresultaat. Voor meubels kies je bijvoorbeeld uit beits, lak of olie, terwijl muurverf (hoe kan het ook anders) de perfecte oplossing is voor je muur. In badkamers gebruik je ander materiaal dan in de woonkamer, terwijl het proces en de materialen voor een matte anders zijn dan die voor een hoogglans uitstraling.

Welke verf past bij welk oppervlak?

Ieder oppervlak is anders en uniek. Materialen als hout en beton zuigen verf op waardoor de eerste lagen verloren gaan. Metaal daarentegen hecht lastig, waardoor de verkeerde verfsoort zou gaan bladderen.

Hout

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je begint dit project het beste door hout schoon te maken met een natte doek, op te schuren en in te strijken met een grondverf.

Voor de afwerking gebruik je verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Dit geeft afhankelijk van het aantal lagen een matte tot glanzende afwerking. Bovendien is verf op waterbasis beter voor het milieu. Verf op terpentinebasis (of alkydverf) geeft een hoogglans afwerking en is een stuk sterker. Dit maakt het de beste oplossing voor buitengebruik.

Heb je liever een natuurlijke houtkleur, dan kies je een blanke lak, beits of olie. Ook hier is voorbereiding met schuurpapier belangrijk. Maar deze verfsoorten trekken in het hout en brengen de natuurlijke kleuren en structuren naar boven, waardoor een grondverf vaak niet nodig is.

Vloeren en trappen

Je loopt erop, schuift de meubels erover, danst erop; vloeren en trappen krijgen heel wat te verduren. Een goede slijtvaste verf is hier dus heel belangrijk. Houten trappen schilder je eigenlijk hetzelfde als iedere andere houtsoort: schuren, gronden en afwerken.

In de meeste gevallen heeft het hout in vloeren en trappen een mooie nerf die je niet wilt verstoppen. De vloer oliën of schilderen met parketlak is dan een prima oplossing. Het beschermt de vloer met een natuurlijke laag en laat de natuurlijke kleuren en patronen naar boven komen.

Ook heel belangrijk: schilder je vloeren of trappen, plan vooruit en verf richting de deur. Je zou niet de eerste zijn die vast komt te zitten bij de laatste strook van de kwast.

Muren en plafonds

Grottendieck-Bezuidenhout_verfroller.jpg

Verf op waterbasis is veruit de beste keuze voor muren en plafonds. Het stinkt veel minder, droogt snel en is beter voor het milieu en je gezondheid. Dan is er de keuze tussen latexverf en acrylaatverf. De eerste dekt goed en kun je op meerdere ondergronden gebruiken. Acrylaatverf is over het algemeen van hogere kwaliteit en duurzamer, waardoor het kleurvast blijft en langer mee gaat.

Metaal

Je zou het niet direct zeggen, maar ook metaal is prima te verven. Als de originele laag nog in goede staat is, hoef je de alleen te ontvetten en licht op te schuren met middelgrof schuurpapier. Bladdert de verf, of heb je roestplekken, schuur je die er beter helemaal af.

Vervolgens breng je een primer aan, waarbij het belangrijk is om rekening te houden met het soort metaal. Aluminium heeft een andere primer nodig dan ijzer. Voor de afwerking gebruik je binnen een andere verf dan buiten. Ook voor een radiator gebruik je speciale radiatorverf. 

De eindlaag breng je aan met een roller, kwast of spuitbus. De roller en kwast dekken makkelijk en vaak heb je minder lagen nodig. Een spuitbus komt makkelijker op moeilijk toegankelijke plekken zoals kieren en hoekjes, maar vereist meer afplakwerk omdat het nevelt.

PVC

PVC schilderen is een lastig klusje en in de meeste gevallen niet nodig. Mocht je echter je kozijnen een ander kleurtje willen geven, begin je met grondig reinigen en ontvetten. En wees vervolgens niet te zuinig met de primer. Liever twee lagen te veel, dan één te weinig. Let op dat je een primer gebruikt voor kunststof ondergronden.

Voor de eindlaag zul je absoluut een kwalitatief uitstekende verf moeten kiezen. Daarvan breng je twee lagen aan, waarbij je telkens zowel horizontaal als verticaal schildert.

Beton

Voordat je überhaupt kunt nadenken over een primer, zul je in beton de oneffenheden weg moeten werken. Dit doe je het beste met structuurverf, een verf waar zand- en kwartskorrels in verwerkt zitten en die daarom ook beter vult.

Ook zal je voordat je begint te schilderen met een stevige borstel alle stof van het beton moeten vegen. Door de poreuze structuur gebruik je hier het beste een borstel met stevige haren voor.

Begin pas te verven als het beton droog is en niet koud meer aanvoelt. Je controleert dit door een stuk plastic (vershoudfolie bijvoorbeeld) op het beton te plakken. Als er vocht op het plastic condenseert, is het beton nog vochtig.

Nu pas is het tijd voor een primer die ervoor zorgt dat je uiteindelijke afwerking niet in het poreuze beton gezogen wordt. Als je eenmaal de laatste laag aanbrengt, zul je dat in de meeste gevallen twee keer moeten doen voor een dekkend resultaat.

Glansgraad

Mat, zijdeglans en hoogglans; de termen geven aan hoeveel licht een verf weerkaatst en hoe sterk je verfwerk uiteindelijk zal glanzen. Matte verf doet dat bijvoorbeeld niet. Hoogglans daarentegen weerkaatst heel veel licht, met een glanzende afwerking tot gevolg.

Matte verf geeft een rustig effect en wordt vaak omschreven als ‘sober en warm’. Ook voelt de afwerking wat ruwer aan en vallen oneffenheden en krasjes wat minder op. Nadeel hiervan is dat schoonmaken lastiger is omdat stofdeeltjes blijven hangen. Ooit een stofdoek over een meubel gehaald en allemaal gele spikkeltjes achter gelaten? Dat dus...

Zijdeglans (soms ook satin genoemd) zit qua lichtweerkaatsing tussen hoogglans en matte verf in. Daarmee is het voor de meeste projecten een perfecte keuze. Het is makkelijk schoon te houden en blijft behoorlijk kleurvast. Ook voor deuren en trappen is zijdeglans door een warme lichtweerkaatsing de perfecte oplossing. Ook hier moet de ondergrond echter perfect voorbereid zijn omdat de verf oneffenheden versterkt.

Hoogglans verf geeft een stevige bovenlaag die makkelijk schoon te maken is. Hiervoor is wel een perfect vlakke en vlekkeloze ondergrond nodig. Iedere oneffenheid zie je namelijk terug in de eindlaag. Door het weerspiegelend vermogen, geeft de verf een ruimtelijk gevoel. Wees toch spaarzaam met het gebruik van hoogglans. Te veel doet kitscherig aan.

Wat heb ik nodig om te verven?

  • Verf (maar daarom ben je dit artikel aan het lezen),

  • Roerstok voor de verf,

  • Verfroller en bak om de grote oppervlakken te schilderen,

  • Kwasten voor de kleine hoekjes en randjes,

  • Evt. Schuurpapier om tussen grondlagen heel licht op te schuren,

  • Natte doek om spetters en druppels direct schoon te vegen.

  • Afdekplastic om je vloeren, meubels en andere oppervlakken te bedekken,

  • Schilderstape om randen strak af te plakken en het schilderwerk véél makkelijker te maken,

  • Een camera om een foto van het eindresultaat te maken en met #GrottendieckBezuidenhout te delen!

Ruim 1.500 kleuren verf gemengd

Grottendieck-Bezuidenhout_kleurenwaaier.jpg

De mengservice van Grottendieck Bezuidenhout mengt kleuren terwijl je wacht. Dit gebeurt op basis van de RAL kleuren die je in de meeste kleurenwaaiers vindt. Door verf ter plekke te laten mengen, heb je complete controle over het kleurpalet van jouw project.

Voor de echte doe-het-zelf avonturier, bestaan er ook steeds meer innovatieve en creatieve verfsoorten. De functies van magneetverf, whiteboardverf en krijtverf spreken voor zich. En de soorten zijn perfect te gebruiken in bijvoorbeeld een kinderkamer. Hoe tof is een krijtbord op je muur?!

Vorige
Vorige

7industries: Inventief, Kwalitatief, Nederlands Gereedschap

Volgende
Volgende

Dit gereedschap moet iedere doe-het-zelver in huis hebben