Warm, koud, Kelvin, Lumen - Zo kies je de juiste verlichting
De juiste verlichting maakt jouw woonkamer gezellig, verbetert je productiviteit en kan een functioneel halletje aantrekkelijk maken. Bovendien besparen nieuwe ledlampen flink energie. Maar hoe zorg je dat elke kamer mooi verlicht is? Met de juiste lichtkleur en sterkte?
Hoe een ruimte aanvoelt, is voor het grootste deel te danken aan de verlichting. Zachte sfeerverlichting maakt een ruimte gezellig en ontspannen, terwijl verlichting die daglicht nabootst ons actief en productief maakt. Denk maar eens aan de tl-verlichting in een kantoor.
In principe zijn er vier soorten verlichting die een ruimte kan combineren:
Basisverlichting,
Indirecte omgevingsverlichting,
Werkverlichting,
Accentverlichting.
Zo verlicht je de woonkamer
Hoe werkt dat bijvoorbeeld in een woonkamer met keuken? Over het algemeen beginnen we met de accent- en werkverlichting en bouwen dan uit naar indirecte omgevingsverlichting en de basisverlichting.
Teken eerst de ruimte uit en markeer de plekken die je veel gebruikt: je favoriete leesstoel, de eettafel, het werkblad in de keuken, de speelhoek voor de jongste, en ga zo maar door. Daar is goed licht essentieel en kun je dus nadenken over een mooie vloerlamp, een opvallende wandkandelaar, de klassieke tafellamp of een spotje in het plafond.
Denk ook direct na over elementen die je specifiek uit wilt lichten zoals een antieke boekenkast of een schilderij. Hiervoor bestaan speciale lampen, maar ook een schilderij kun je met een goed geplaatste vloerlamp prima belichten.
Als laatste bekijk je de plafondverlichting. Alles is mogelijk, van simpel en zakelijk tot kunstige blikvangers. Denk bijvoorbeeld aan een statige kroonluchter of een moderne designer lamp. Maar als je de aandacht liever op de meubels houdt, zijn simpele spotjes of onopvallende plafondlampen ook een prima oplossing.
Wat zijn lumen? En hoeveel Lumen heb ik nodig?
Het aantal Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp verspreidt. Eén koplamp van een auto is bijvoorbeeld zo’n 1.500 lumen sterk. Voor de zaklamp van een smartphone is dat 20 lumen.
In de tabel hieronder geven we een advies voor het aantal lumen per kamer. Maar iedere ruimte is uniek. Denk dus goed na over de grootte van de ruimte en het effect dat je wilt creëren. Zeker hier geven we graag een goed advies.
Keuken: 1.000 - 3.000 lumen
Eettafel: 1.000 - 1.500 lumen
Woonkamer: 500 - 1.500 lumen
Badkamer: 1.000 - 3.000 lumen
Slaapkamer: 500 - 1.500 lumen
Kleurtemperatuur en Lichtkleur
Zelfs al kies je voor wit licht, niet iedere tint is hetzelfde. De lichttemperatuur meten we in Kelvin. Simpel gezegd geeft dit aan hoe warm of koud het licht is. Hoe dat eruit ziet, kun je het beste inbeelden door een haardvuur te vergelijken met het licht in een kantoorruimte. De eerste is warm, de tweede koud.
Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht. Maar hoeveel Kelvin heb je nodig?
Daglicht zit rond de 6.500 Kelvin. Dit licht is ideaal in omgevingen waar natuurgetrouwe omstandigheden belangrijk zijn. Denk aan een kledingwinkel, de werkkamer van een ontwerper of de verfafdeling van Grottendieck Bezuidenhout.
Vanaf 4.500 Kelvin spreek je van koel wit licht. Deze lichtkleur stimuleert het brein, maakt mensen actiever en helpt bij concentratie. Het is dus perfect voor een professionele omgeving als een (thuiswerk)kantoor of een winkel.
Tussen de 3.000 en 4.500 Kelvin geeft licht een ontspannen sfeer waar nog wel in gewerkt kan worden. Dit is bijvoorbeeld ideaal om in te koken, gasten te ontvangen of met collega’s te borrelen.
Minder dan 3.000 Kelvin geeft een zeer warme uitstraling waarbij gewoon werk heel lastig wordt. Dit licht gebruik je vooral in een gezellige woonkamer, aan de eettafel of in de slaapkamer.
Voordat je dus de lichtkleur kiest, zul je eerste moeten nadenken over de functie van de ruimte. In de keuken zal je 3.000 tot 4.500 Kelvin willen hebben, op kantoor zo’n 5.000 en in de leeshoek misschien wel 2.500.
Hoe verlicht je dan een thuiswerkplek?
Nu we steeds meer thuiswerken, worden ruimtes steeds multifunctioneler. De keukentafel zou zomaar twee keer in de week een kantoorruimte kunnen worden.
De simpele oplossing is een dimbare lamp met warm licht boven de tafel en een bureaulamp met koeler licht om de werkruimte te verlichten.
Maar DimTone lampen van Philips werken hier een stuk beter. Hoe verder die lampen dimmen, hoe warmer het licht wordt. Ben je dus aan het werk, zet je de lamp volledig aan en heb je een koel kantoorlicht dat je concentratie stimuleert. Dim je de lamp vervolgens, wordt het licht steeds warmer tot je een gezellige sfeervolle verlichting voor het avondeten hebt.
De beste verlichting in 5 stappen
Dus, samenvattend, om het juiste licht voor je huis te kiezen doorloop je 5 simpele stappen:
Teken de ruimte uit en markeer de plekken die speciale verlichting nodig hebben,
Vul dit lichtplan aan met plafondverlichting waar nodig,
Bepaal het aantal lumen dat je voor elke situatie nodig hebt,
Wil je warm, of koud licht? Kies het aantal kelvin,
Kom langs bij Grottendieck Bezuidenhout en wij helpen je aan de beste lampen.