Schimmel in huis

iStock-1220185937.jpg

Koud, vochtig, donker of juist broeierig warm; allemaal oorzaken van schimmel in huis. Schimmel komt voor op muren, vloeren en het plafond en verandert je woning in een muffe omgeving. Pak het snel aan om verdere verspreiding en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Let op: Schimmel in huis kan een gevaar voor je gezondheid vormen. Schakel daarom, zeker als het om grote oppervlaktes gaat, snel een expert in. Gebruik ons advies bij nieuwe of beperkte schimmelplekken.

Oorzaken van schimmel in huis

Schimmel bestaat uit kleine organismen, een soort hele kleine paddestoelen, en komt in miljoenen verschillende soorten voor. Schimmels verspreiden zich via de lucht, komen met huisdieren of op kleding het huis binnen en groeien op vochtige plekken. Je herkent ze aan gekleurde vlekken op de muur, de vloer en het plafond, of door een muffe aardachtige geur.

Vrijwel altijd is schimmel een gevolg van vocht. Dit vocht condenseert bijvoorbeeld achter kasten of op een koude buitenmuur waardoor de perfecte omgeving voor schimmels ontstaat. Doe je er niets aan, blijven schimmels groeien.

Ontstaat die schimmel vooral onderaan de muren, dicht bij de vloer, heb je waarschijnlijk te maken met een slecht geventileerde kruipruimte of grondwater dat de muren in trekt.

Komt het op willekeurige plaatsen voor, is schimmel waarschijnlijk het gevolg van slechte ontluchting van je huis. Een woning die niet regelmatig doorgelucht wordt, wordt almaar vochtiger. Op termijn gaat dit vocht condenseren in hoekjes en achter kasten bijvoorbeeld. 

Hoe voorkom je schimmel in huis?

  • Lucht de woning regelmatig en goed door zodat de luchtvochtigheid afneemt en schimmel geen kans krijgt.

  • Controleer met een hygrometer de luchtvochtigheid en houd die tussen de 40 en de 60 procent.

  • Droog het wasgoed zo veel mogelijk buiten.

  • Lucht na het douchen altijd de badkamer door een raam open te zetten of met een afzuigsysteem.

  • Kook altijd met de afzuigkap aan en zet deksels op de pannen.

Als de luchtvochtigheid ondanks deze maatregelen te hoog blijft, is een ontvochtiger een goede vervolgstap. Hierbij is de oppervlakte, snelheid van ontvochtiging en duurzaamheid een moeilijke afweging. Neem vooral contact op voor een goed advies.

Wat doe je bij schimmel in huis?

De makkelijkste manier om schimmels in huis te bestrijden is met een oplossing van Soda of bleek in water. Schrob de schimmel met een spons of borstel van het aangetaste materiaal en zorg dat alle sporen verdwenen zijn. Als dat niet werkt, heeft Grottendieck Bezuidenhout gespecialiseerde producten die sterke schimmels te lijf gaan.

Zelfs al blijven de kleinste sporen achter, kan de schimmel toch snel terugkomen. Voer herstelwerkzaamheden zoals overschilderen pas enkele weken na de behandeling uit. Zo weet je vrijwel zeker dat de schimmel niet terugkomt.

Is de ruimte niet goed droog te houden, bijvoorbeeld in een badkamer met slechte ventilatie, kun je overwegen een schimmelwerende verf voor keukens en badkamers aan te brengen.

Bij poreuze oppervlaktes is de kans groot dat de schimmel zo ver in het materiaal getrokken is dat weggooien de enige optie blijkt. Denk hierbij aan tapijt, behang en systeemplafonds.

Neem altijd de juiste voorzorgsmaatregelen voordat je schimmels te lijf gaat. Draag beschermende handschoenen, een veiligheidsbril en een mondmasker om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zet indien mogelijk ook zoveel mogelijk ramen open.

Vorige
Vorige

Dit gereedschap moet iedere doe-het-zelver in huis hebben

Volgende
Volgende

Welk Hout Voor Mijn Project